UA-93096517-5

DAHA İYİ BİR EĞİTİM İÇİN



Okula sağlıklı bir şekilde başlayan çocukların öğrenmeye karşı daha meraklı ve hazır oldukları görülüyor. Çocuklarına erken yaştan itibaren destek veren ülkeler eğitimde daha başarılı. Birçok ülke doğum öncesi için ailelere yardımlar yapıyor. Böylece anne ve çocuk sağlığı destekleniyor. Ayrıca çalışan annenin mağdur olmaması için yüksek nitelikli anaokullarının sayısını artırıyorlar. Bunu yapmayan ülkeler gittikçe güçlenen ve büyüyen bir gelir eşitsizliğine sahip oldukları için birçok çocuk okula dezavantajlı olarak başlıyor. Bu durumun üstesinden gelmek ise, en iyi şartlar sağlansa bile çok zor oluyor.

Risk altındaki çocuklara daha çok kaynak ayırın

Eğitimde en iyi performansı gösteren ülkeler, kendi sistemlerini yaratmak için önemli bir karar vermeyi başardı. Eskiden sadece elit öğrencilerin sahip olduğu eğitim standartlarını, herkese sundular. Buralarda devlet politikasına yön verenler artık bir noktayı anladı: Dezavantajlı çocukların yüksek seviyede başarı yakalayabilmesi için, avantajlılara göre daha fazla kaynağa ulaşmaları gerekiyor. Bu ülkeler, dezavantajlı öğrenciler için daha çok öğretmenle çalışıyor. Bazıları en iyi öğretmelerine teşvik sağlayarak düşük gelirli ve göçmen ailelerin çocuklarına daha kaliteli eğitim vermenin yollarını arıyor.

Öğrencilerin çıkmaz sokaklarda kaybolmayacağı bir eğitim sisteminin peşine düşün

Başarılı bir eğitim sisteminde asla çıkmaz sokak olmaz. Her yol bir diğerine mutlaka bağlanır. Bir öğrenci istediğinde takip ettiği eğitim patikasını sürekli ileriye taşıyabilir. Sistem onu “Buraya kadar” deyip, başlangıç noktasına göndermez. Bu konuda gelişmiş bir sistem, öğrencinin geçmişte kaçırdığı yeterlilikleri yeniden alması için düzenlenmiştir. Bir öğrenci beyin cerrahı ya da mühendis olmak istiyorsa, ona göre kendine gerekli olan dersleri seçebilir.

Etkili bir kariyer sistemi yaratın

Bir ülkede sağlıklı büyümenin yolu, düşük işsizlik ve eşitsizlik sorunu ile güçlü, rekabetçi bir ekonomiden geçiyor. Bunların sorunsuz sürdürülmesinde anahtar rol, mesleki ve teknik eğitim programlarında gizli. Eğitim sistemlerinin yeterince gelişmediği ülkelerde mesleki ve teknik eğitim, genellikle başka hiçbir seçeneği kalmayan öğrencilerin sığındığı liman haline geliyor. Eğitimde öncü olanlarda bu eğitim programları, öğrencilere gelecekte iyi bir kariyer imkânı sunabilecek çok önemli bir alan olarak işlev görüyor. Bu alandan mezun öğrenciler, modern teknik becerileri güncel ekipmanlarla alıyor, böylece sektöre atıldıklarında sorun yaşamıyor. Eğitim sistemlerinde mesleki ve teknik eğitimi nereye oturtacağını bilememiş olanlarda ise bir ya da iki nesil öncesi ekipmanlarla eğitim alan öğrenciler, iş bulmada zorluk çekebiliyor. Eğitimde öncü ülkelerde mesleki ve teknik alanlardaki müfredatların endüstri ile uyumlu bir yapıya sahip olduğu görülüyor. Bu, gelişmemiş eğitim sistemlerinin en büyük açmazlarından biri.

Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
Kategoriler
MEB’ DEN HABERLER Fuarlar Bizden Haberler Basında Biz Videolarımız Haberler
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
UA-93096517-5